Ik ben journalist


Ik ben Hans Smit (1953): zakelijk journalist en mkb-kenner. 

Na een carrière als dagbladjournalist, stapte ik in 1990 over in de zakelijke vakbladjournalistiek. Ik was o.a. een van de grondleggers van het succesvolle ondernemersblad Bizz. Ik schreef duizenden artikelen over ondernemers in het mkb, hun problemen, hun oplossingen, hun lol en hun successen. Ik kwam natuurlijk ook bagger tegen, maar schreef nooit een ondernemer of zijn product de grond in. Iemand die eerlijk onderneemt, heeft altijd mijn respect. 

- Ik heb schrijftalent en dit levert krachtige, heldere teksten op die goed worden gelezen. 
- Ik kan goed luisteren en dring zo snel door tot kern van een probleem, een product of een onderneming. 
- Ik ben vreselijk nieuwsgierig: ik moet precies weten hoe het zit, want anders snappen mijn lezers er ook niks van. 
- Ik ga zonder grondige voorbereiding de deur niet uit voor een interview of reportage. Dat zou onbeschoft zijn tegenover mijn bronnen en mijn lezers. 
- Ik vertrouw en steun op mijn stevige netwerk van honderden ondernemers in sectoren als industrie, handel, bouw, transport & logistiek en zakelijke dienstverlening.    

Ik heb vele honderden ondernemers ontmoet en geïnterviewd. Ik hoorde ze uit over hun bedrijven, noteerde hun visies en zaagde hen door over hun plannen en ambities. In het verleden publiceerde ik over mkb-ondernemers in Bizz en op Zibb. Sinds 2009 doe ik dat o.a in het Financieele Dagblad, de Financiële Telegraaf, Cobouw en andere (vak)bladen. 

Bizzionair: Journalistiek en Publiciteit